EDASOL 2013

Naučnom konferencijom „Apeiron“ u Banjoj Luci okupio svjetske eksperte

 

 

NOVE IDEJE ZA BOLJU EKONOMIJU

 

-Na „EDASOL-u“ se ponovo okupili stručnjaci iz  nauke i struke, a ovaj put tema je bila „Prevazilaženje privredne stagnacije i otvaranje razvojnih perspektiva“.

 

 

Naučno-stručna konferencija o ekonomskom razvoju i životnom standardu „EDASOL 2013“ održana je krajem oktobra u organiziciji Fakulteta poslovne ekonomije Panevropskog univerziteta.

Ovo je treća godina za redom kako se na „EDASOL-u“ okupljaju stručnjaci iz  nauke i struke, a ovaj put tema je bila „Prevazilaženje privredne stagnacije i otvaranje razvojnih perspektiva“.

Prof. dr Zorka Grandov, predsjednik programskog odbora  naučnog skupa, rekla je da se na Prvoj  konferenciji 2011.godine govorilo o sličnoj temi i da se tada činilo da kriza neće dugo trajati.

 „Činjenica je da je trenutno stanje još gore u odnosu na predhodni period. Kriza je dublja, a moramo misliti na generacije koje dolaze. Zbog toga danas pokušavamo zajedno naglas razmisliti koje su to mjere koje će nam pomoći da opstanemo“, kazala je prof. dr Grandov.

Sa 56 radova, lični doprinos u radu konferencije dalo je preko 100 autora iz zemalja Jugoistočne Evrope, SAD-a, Meksika, Pakistana, Nigerije, Malezije, Njemačke i drugih.

Značaj ovog skupa prepoznali su i predstavnici OHR-a u Bosni i Hercegovini.

„Bosna i Hercegovina je zemlja mogućnosti, zemlja koja ima resurse, talente i odlučnost, ali nedostaje fokus politike na efikasne ekonomske reforme, koje bi deblokirale neiskorišćene potencijale. Pravo je vrijeme za Konferenciju ovog tipa“, kazala je dr Urlike Hartmann, zamjenica Valentina Inzka, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Ona  je, takođe, pozdravila odvažnost  Panevropskog univerziteta da pokrene  razgovor o ekonomskom razvoju i standardu života i ponudi nove recepte za prevazilaženje učmalosti.

Dragica Ristić, direktor Privredne komore Republike Srpske, u svom obraćanju skupu, istakla je važnost naučno – istraživačkih institucija u slanju poruka šta je potrebno činiti za snažan iskorak ka efikasnijoj privredi.

„Gorući problemi Bosne i Hercegovine u periodu od 2006. do 2012.godine jesu visoka nelikvidnost i prevelika zaduženost. U 2013. godini naziru se blagi pokazatelji oporavka. Međutim, nama su potrebne dinamičnije promjene. Danas ovom temom Panevropski univerzitet šalje snažne poruke, koje mogu pokazati put za prevazilaženje krize i bolji standard života.

 

„EDASOL-u“ su prisustvovali i Diego Moscheni, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Italiji, kao i Dino Baggio, proslavljeni italijanski fudbaler koji učestvuje i pomaže u radu počasnog konzulata B i H u Italiji. Počasni konzul je izrazio zadovoljstvo što je u Banjoj Luci, na Univerzitetu  koji aktivno traži puteve prevazilaženja  privredne stagnacije i pruža nove strategije za razvoj ekonomije na našim  prostorima i u regionu.